Samochód elektryczny to coś więcej niż ekologiczny środek transportu. To również magazyn energii, który można wykorzystać do różnych celów. Udowadnia to Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich restauratorów i szef kuchni. Nową destynacją w jego podróży po Polsce są Kaszuby. Ten urokliwy region kraju ma wiele do zaoferowania.
Karol rozpoczął swoją przygodę od odwiedzenia ekologicznego gospodarstwa. Pan Tomasz – właściciel – opowiedział o procesie produkcji kozich serów oraz o tym, co w całym procesie jest najważniejsze. W tej agrokulturowej podróży nie zabrakło samochodu elektrycznego. Za kierownicą zeroemisyjnego pojazdu usiadł właściciel gospodarstwa, który podzielił się swoimi wrażeniami z elektromobilnej przejażdżki.
Kolejnym przystankiem restauratora był Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich, po których Karol został oprowadzony przez przewodnika, opowiadającego m.in. o tajnikach gwary kaszubskiej. Te niezwykłe muzeum położone jest na obszarze 22 hektarów i łącznie liczy ponad 40 zabytkowych budynków z terenu Kaszub i Kociewia, które cały czas są budowane.
W ekologicznej eskapadzie nie zabrakło też Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach. Przewodniczką była Pani Bożena, która wprowadziła Karola w tajniki wypieku regionalnego chleba. Następnie wyprawa przeniosła się do hotelu położonego nad Jeziorem Charzykowskim. To miejsce stworzone z myślą o ekologii. Czego dowodem jest, że elektryczny pojazd Karola był w między czasie ładowany.
Zwieńczeniem kaszubskiej wyprawy był biwak z szefem kuchni jednej z najbardziej znanych restauracji na Kaszubach. Nie była to jednak klasyczna, plenerowa przygoda. Dania zostały przygotowane przy wykorzystaniu kuchenek indukcyjnych zasilanych z baterii samochodu elektrycznego. Było to możliwe dzięki specjalnemu rozwiązaniu, które za pośrednictwem dedykowanej funkcji pozwala podłączyć zewnętrzne urządzenia elektryczne. Do ich zasilania służy prąd zgromadzony w akumulatorze trakcyjnym pojazdu.
Kaszubska przygoda Karola Okrasy to nie tylko wyjątkowe miejsca, ale także praktyczny przewodnik po możliwościach i zaletach, jakie skrywają samochody elektryczne – brak emisji, cicha praca, możliwość jazdy po buspasach, darmowe parkowanie w Strefach Płatnego Parkowania Niestrzeżonego oraz dotacje do nowych, zeroemisyjnych pojazdów w ramach programu dopłat „Mój elektryk” Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Kulinarna i ekologiczna przygoda utalentowanego restauratora to energetyczny miks nowoczesnych technologii, historycznych smaczków, podlanych sosem lokalnej kuchni, której każdy powinien spróbować.
Zapraszamy do przeżycia wspólnej przygody z Karolem Okrasą i jego gośćmi, którzy pokazują piękno, które skrywa ten region, nie tylko przed ekranami, ale również na żywo. Pod poniższym linkiem znajduje się mapa trasy jaką mistrz kulinariów pokonał samochodem elektrycznym.
„Każda podróż ma znaczenie” to ogólnopolska kampania edukacyjna, realizowana we współpracy z NFOŚiGW, której celem jest podniesienie wiedzy oraz świadomości społecznej Polaków w zakresie elektromobilności, a w efekcie kształtowanie postaw ekologicznych u jak największej liczby osób. Projekt realizowany jest przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych.
Źródło: PSPA